Söktips: Att göra mer än googla

Hem/Inlägg/Söktips: Att göra mer än googla

Sökmotorer

Det kanske är dags att göra något annat än googla när du ska söka information? Google är förvisso en stor och effektiv sökmotor, men den styrs av algoritmer och listar svaren som du får på en sökning bland annat utifrån dina tidigare sökningar, populära sidor och sidor du har besökt tidigare.

Här har Google samlat sina sökverktyg.

Därför bör du ta för vana att använda andra sökmotorer när du söker efter fakta.

Här är några förslag:

duckduckgo.com – har gjort en grej av att de inte sparar någon information om dig och dina sökningar, till skillnad mot Google.

startpage.com/do/search – säger sig vara den ”privata” sökmotorn.

www.bing.com – Microsofts sökmotor.

www.search.ask.com – en sökmotor där det går att ställa frågor i sökfältet och  – för det mesta – få upp svaret på frågan.

www.seek.se – här kan du skapa ditt eget nyhetsflöde inom speciella ämnen från de största svenska nyhetskällorna.

www.yandex.ru är Rysslands största sökmotor, men för att få riktig nytta av den är kunskaper i ryska bra att ha. Bildsöksfunktionen är bra när det gäller ansiktsigenkänning.

baidu.com är Kinas största sökmotor, men för att få riktig nytta av den är kunskaper i mandarin bra att ha.

googlenews.com – här finns samma algoritmer som på den traditionella sökmotorn, men sökningen görs enbart bland nyhetssidor över hela världen en månad tillbaka, inte hela webben. Finns på flera olika språk, bland annat svenska.

yahoo.com – en av de första sökmotorerna/internetportalerna, användbar än i dag.

www.qwant.com  – fransk sökmotor som också ska vara privat, alltså inte lagra några uppgifter om användarna.

pipl.com är en sökmotor för folk över hela världen där det går att göra vissa inställningar, till exempel land och ålder.

Flickr kan du söka efter bilder med hjälp av till exempel ortsnamn. Kan vara bra hjälp vid verifering av platser.

Wolfram Alpha är en sökmotor som bara hämtar information från sin egen databas med data från utvalda källor, ofta presenterad i form av tabeller och diagram. Wolfram Alpha ger dig svar på din sökning direkt på sin egen sajt i stället för att hänvisa dig till andra sidor på nätet. Då söktjänsten är baserad på en egen databas tar det ofta längre tid innan information om till exempel en aktuell händelse finns. Wolfram Alpha finns också som app och det går att utöka tjänsten mot en avgift.

Sociala medier

Facebook
På Facebook skrivs ett sökord eller en kombination av flera ord in i sökfältet högst upp. Samtidigt som sökningen skrivs dyker ofta klickbara förslag på sökresultat upp under sökrutan. Gör ett enterslag när det är färdigskrivet så byts innehållet i vänstermarginalen ut mot flera möjligheter att filtrera sökningen. Det går att söka på vem som har lagt upp något, orter, datum och mycket mer. Samtidigt så dyker utvalda sökträffar med länkar upp där ditt vanliga flöde brukar finnas och under sökrutan kan du välja att titta på enbart bilder, filmer, grupper med mera.

Twitter
Twitter har ett sökfält högst upp där ett eller flera sökord skrivs in – med eller utan taggar. Samtidigt som sökningen skrivs in listas klickbara förslag under sökrutan. Tryck på enter så dyker ett sökfilter upp till vänster. Där går att söka på bland annat vem som har tweetat, språk och plats. Det går också att komma vidare till Twitters avancerade sökfunktion. Det dyker också upp en list högt upp på sidan där det går att välja enbart bilder, filmer med mera. Värt att tänka på är att sökresultaten blir olika beroende på om sökningen har taggar eller inte.

Mer om Twitter.

Telefonnummer

Telefonnummer till hela världen
Numberway är en digital telefonbok till vita och gula sidorna över hela världen.

Väder

Weather Underground – Här finns information lagrad om vädret på runt om i världen sedan många år tillbaka, vilket kan vara till nytta vid till exempel verifiering av bilder eller filmer. Ortsnamnet skrivs inne uppe till höger på sidan, sedan kan du göra sökningar bakåt. Det finns inte så mycket data när det gäller svenska orter, men kan vara värt ett försök.

Väder på en viss plats en viss tidpunkt
Wolfram Alpha har en söktjänst där du kan skriva in ort och datum för att kontrollera vädret just då. Fungerar främst på lite större, mer kända orter.

Andra söktips

youtube.com – med miljoner konton och bra sökfunktion går det att hitta massor av information här.

Och kom ihåg:

  • Kombinera olika sökord och använd citattecken för att hålla ihop namn eller fraser.
  • Gör gärna dina sökningar på engelska också.
  • Skriv site:namnet på sajten du vill kolla om du vill leta efter något på en speciell sida. Till exempel Faktajouren site:fojo.se. Du kan också söka efter speciella dokumenttyper på det här sättet genom att skriva filetype:pdf etc.
  • Wikipedia är helt okej att använda – som vägledning till verifierbar kunskap/information via länkar till rapporter, undersökningar och andra publiceringar, i synnerhet Wikipedias engelska version. När du har klickat dig vidare gäller självklart de källkritiska principerna dit du kommer.
  • Var nyfiken! Utforska de olika verktygen som dyker upp på de olika sökmotorerna titt som tätt. Bara genom att skifta mellan de olika alternativ (bild, video, kartor, nyheter etc) som finns under sökfälten i de olika sökmotorerna kan du komma vidare.
  • Använd allmänna datorer, till exempel på bibliotek, med en icke-personlig inloggning. Då påverkas inte din sökning av dina tidigare aktiviteter på nätet.

Waybackmachine söker bakåt i tiden efter sidor på Internet. Skriv in URL:en och titta på ett urval av gamla sidor för den. Fungerar bäst i webbläsaren Chrome. Verktyget hittar också sidor som har tagits bort från Internet.

Filmer

Amnesty International
Amnesty International har en sökmotor för filmer som har laddats upp på youtube. Sökmotorn hittar datum och tid och ibland annan information. Det går också att göra en bildsök direkt från sidan efter att sökningen på filmen är gjord.

Så här ser det ut i din webbläsare om du har laddat ner Invid.

Big Invid Fake News Debunker
Detta är en plug-in som kan hämtas hem med ett klick om du arbetar i Chrome. Du får upp en symbol i din webbläsare, när du klickar på den kommer direkt till verktyget där du klistrar in länken/url:en från filmer på Facebook, Twitter och Youtube. Sökmotorn ger en hel del information, både om själva filmen och platsen där den har laddats upp. En annan funktion är att det går att komma direkt härifrån till bildsökning via Google, Tineye och Yandex. Sökmotorn väljer ut ett antal stillbilder från filmen som de tre bildsökningsmotorerna söker på.

Bilder

Att använda bilder för att få fram information är användbart på många sätt. Dels för att spåra källan bakom en publicering, men också för att kontrollera äktheten i bilden, det är långt i från alltid en bild visar det som den sägs visa. En instruktionsfilm på hur du kollar en bild finns här >>

Här finns det flera alternativ:

  • du kan göra sökningar på bildens egen webbadress. Denna får du fram genom att högerklicka på bilden i de flesta webbläsare vi via TinEye eller Google Image.
  • du kan ladda ner bilden till din egen data och sedan göra en sökning med själva bilden via TinEye eller Google Image. Högerklick fungerar för det mesta här också.
  • TinEye har en list där du kan sortera sökresultatet utifrån flera parametrar, till exempel med den äldsta publiceringen eller den största bilden överst. Storlek på bilden kan också vara en ledtråd, ofta är den största bilden den ursprungliga

Google Images fördel är att sökmotorn hittar bilder snabbt efter publicering, medan TinEyes styrka är de olika listningar som går att göra vid en sökning.

Vill du till exempel spåra bildens ursprung är ett tips att leta efter den tidigaste publiceringen. Om du öppnar den bilden i ett bildbehandlingsprogram kan du gå till bildinformationen, så kallad metadata, och se vad som finns där. På de flesta bildbehandlingsprogram hittar du Metadata någonstans i menyfältet. Där kan det gå att få fram när och var och med vilken slags kamera bilden är tagen till exempel, men det är långt ifrån alltid detta fungerar då många publiceringssystem tvättar bort sådan här information.

Leta efter andra tecken som kan säga något om bilden. Går det att utläsa något på skyltar, fordons registreringsnummer eller något annat i bilden?

När det gäller att identifiera ansikten har den ryska sökmotorn Yandex ganska hög träffsäkerhet om det handlar om någorlunda välkända personer.

En annan sökmotor som har specialiserat sig på ansiktsigenkänning är Pimeyes. Verktyget är enkelt att använda – ladda upp bilden på samma sätt som i de flesta andra bildsökningsverktyg, klicka på förstoringsglaset och vänta en stund innan förslaget om vem det är på bilden kommer. Gratisversionen är dock ganska begränsad.

Pic2map visar bildinformation, till exempel var och när bilden är tagen, med vilken slags kamera och liknande. Ladda upp bilden i sökrutan och vänta. Kom i håg att denna information dock kan tas bort, till exempel om bilden är tagen från sociala medier.

Manipulerade bilder

Bortsett från att spåra en bilds ursprung bör du också vara vaksam på om bilden är manipulerad eller inte. Det finns flera exempel på hur saker har tagits bort eller lagts till på bilder i syfte att få bilderna att beskriva något annat än vad de gjorde från början:

  • En bildsökning kan ge dig ledtrådar då det kan komma upp bilder som liknar den bild du har sökt på. Jämför dessa med bilden som du granskar.
  • Granska eventuella skuggor i bilden om de stämmer överens med det som syns i bilden för övrigt.
  • Är eventuella bokstäver och siffror rättvända?
  • I mindre skickligt gjorda förfalskningar kan de gå att se att olika delar av bilden har olika ljus, färgstick, färgmättnad och liknande. Det kan till och med gå att se skarvar mellan de hopmonterade delarna.
  • Kom ihåg Youtube som en källa och sökmotor när det gäller filmer.