Emma Ricknell: ”Det finns ett ordentligt hat mot Sverige”

Traditionella medier behöver få bättre koll på vad som händer i internets ytterkanter. Det är statsvetaren Emma Ricknells budskap till svenska mediehus och journalister.

Coronasmittan har fått igång en lavin av desinformation och misinformation. Detta sprids både helt öppet men frodas också i mer dolda rum. Emma Ricknell har särskilt koll på 4chan.

– Det sprids väldigt mycket information där och startas trådar på temat corona varje dag. Det är en stor bredd i det som diskuteras. Det kan vara att viruset är en del av en större konspiration med syfte att destabilisera väst. Det finns de som säger att pandemin är värre än vad länder menar och att det sker en mörkläggning, att länders agerande har varit bristfälligt och inkompetent och att detta har skapat onödigt lidande. Det finns de som menar regeringars tafatta agerande är en del av en större konspiration med syfte att minska jordens population. Och så finns det de som menar att pandemin är verklig och att den är ett problem men att reaktionerna är överdrivna, säger hon.

I de här forumen går det att vara helt anonym, och det har under flera år drivits narrativ om att Sverige är ett land i totalt förfall där.
– Rapporteringen om Sverige internationellt har exploderat i och med pandemin. Det finns till exempel en hel del kritiska texter från etablerade tidningar runt om på jordklotet. Sådana artiklar går rakt in i narrativet om Sverige. Hur Sverige har misslyckats i pandemin är bara ytterligare en ingrediens i det narrativet, säger Emma Ricknell som också har sett en för henne ny företeelse under infodemin.

– Jag har märkt och blivit förvånad över hur hätsk stämningen har blivit på vanliga sociala medier som Facebook. Och jag ser liknande kommentarer där som jag tidigare bara har sett på forum som finns på internets ytterkanter. Men nu handlar det om hur folk kommenterar till exempel artiklar från The Guardian, alltså helt öppet. Det är ett ordentligt hat gentemot vad Sverige håller på med som tidigare enbart fanns i de andra forumen.

Vad som händer på internets ytterkanter är generellt sett underrapporterat i Sverige och Emma Ricknell ser en fara med att journalister inte har koll på vad som försigår där.

– Om journalister inte har koll på vad som händer där finns det en risk att de översköljs av en våg av konspirationsteorier, rykten och desinformation. Den här vågen är svår att bemöta om man inte redan har koll på saker som att den är en del av ett narrativ som har pågått i flera år och som har stor bas på nätet. Det handlar inte om enstaka människor som driver det här utan det är en del av en betydligt större diskussion. Och förstår journalister inte det här kan rapporteringen bli lösryckt.

– Och är traditionella medier inte där varken kan eller vill de förstå vad som pågår då det bygger på en helt annan världsbild än vad traditionella medier själva har. Är traditionella medier inte där och försöker förstå tror jag att murarna mellan de här världsbilderna kan bli ännu högre.

– Metodmässigt är det här bemötandet från traditionella medier väldigt svårt, och jag vet inte riktigt hur det skulle kunna göras.

Många av dem som tillbringar mycket tid i de här mer dolda rummen på internet har traditionellt varit upprörda, oroliga, ledsna och arga.

– Och det har förvärrats. Det finns diskussioner om stundande världskrig, apokalyps när ekonomier kraschar och stora inskränkningar i mänskliga rättigheter. Det diskuteras också såklart varifrån viruset kommer.

– Ett annat ämne är tanken på ett vaccin mot smittan. Här är finns en rädsla för ett övervakningssamhälle, att vaccinet ska innehålla något som kan spåra oss människor. Det finns också en genuin oro kring att vaccinet tas fram för snabbt.

En förklaring till det som pågår i de forum som Emma Ricknell bevakar är att människor runt om i världen gör vad de kan för att försöka få kontroll över sin situation och sina liv.

– Det gör vi genom att söka information och nu har vi tillgång väldigt mycket information. Och när man hittar något som man tror på och tycker är viktigt är det klart att man delar det. Vi kanske inte kan göra de där källkritiska valen för det kräver ju också energi.

– Problemet är att det inte finns några svar på allt som händer kring viruset och det är ångestladdat. Det finns helt enkelt inte information som kommer att göra saken bättre. Kanske är det då dags att ta ett djupt andetag och kliva bort från datorn.

– Det kan ju också vara så att etablerade medier resonerar så att man inte vill ge vissa åsikter en ytterligare plattform, eller uppmärksamhet överhuvudtaget. Men parallella bilder av verkligheten har nu existerat länge och kommer fortsätta finnas. Att traditionella medier inte på något sätt behandlar vad en person som har en kanal på till exempel YouTube säger då kan det verka som om traditionella medier fungerar som en gatekeeper för vissa åsikter. Det kan i sin tur få människor att misstro både etablerade medier och ett samhälles demokratiska institutioner.

Statsvetaren Emma Ricknell är forskare på Linnéuniversitetet och arbetar bland annat med att följa vad som händer med samhällsdebatten i olika onlineforum. Denna intervju var en del av ett webbinarium som Fojo arrangerade i samband med pressfrihetens dag 2020. Webbinariet går att se i sin helhet på Fojos Youtubekanal.